Κλάδεμα στον ελαιώνα

Υπάρχουν πάρα πολλές τεχνικές που χρησιμοποιούνται στο κλάδεμα (κλάδεμα διαμόρφωσης, κλάδεμακαρποφορίας, κλάδεμα ανανέωσης), ανάλογα με την περίπτωση, αλλά μία από τις πιο βασικές είναι το σταδιακό “κατέβασμα” του δέντρου. Τα πολύ ψηλά κλαδιά δημιουργούν πρόβλημα, καθώς αφενός σκιάζουν τα κατώτερα κλαδιά και δεν αφήνουν το ηλιακό φως να εισχωρήσει στο εσωτερικό του δέντρου, αφετέρου κάνουν πολύ δύσκολη και επικίνδυνη τη συγκομιδή.

Ακόμη, σε ένα πολύ ψηλό κλαδί, οι χυμοί χρειάζεται να διανύσουν πολύ μεγαλύτερη απόσταση για να καταλήξουν στον καρπό, ενώ αντιθέτως θα μπορούσε να τροφοδοτηθεί κάποιος παραγωγικός κλάδος πολύ πιο κοντά στον κορμό. Συνεπώς, κατά το κλάδεμα καρποφορίας την άνοιξη, ή κάποιες φορές και κατά τη συγκομιδή, μπορούμε με ένα κατάλληλο κονταροπρίονο να μικρύνουμε το μήκος των ψηλότερων κάθε φορά κλάδων, έτσι ώστε να έχουμε ένα πιο μαζεμένο και παραγωγικό δέντρο.

Εκτός από το κατέβασμα του δέντρου, η προσεκτική επιλογή των κατάλληλων λαίμαργων που θα αποτελέσουν καρποφόρους βραχίονες τα επόμενα χρόνια είναι το κλειδί της επιτυχίας στο κλάδεμα της ελιάς. Επίσης, χρειάζεται προσεκτικό καθάρισμα και λεπτοί χειρισμοί στο εσωτερικό του δέντρου έτσι ώστε να απομακρύνουμε ξερούς και μη παραγωγικούς βλαστούς που βρίσκονται ακριβώς δίπλα σε παραγωγικούς.

Ίσως πιο σημαντικό και από τον εξοπλισμό σε αλυσοπρίονα, είναι ο εξοπλισμός σε μικρά και εύχρηστα χειροπρίονα και ψαλίδια, τα οποία διαμορφώνουν το δέντρο για τα επόμενα χρόνια. Οι καθαρές τομές από ποιοτικά εργαλεία χειρός που δε “μασάνε” το φλοιό (πχ χειροπρίονα με πολύ λεπτό βήμα οδόντωσης), σε συνθήκες έλλειψης χώρου, είναι πολύ σημαντικές και δυστυχώς αρκετοί ελαιοκαλλιεργητές τις υποτιμούν. Ένα επίσης πολύ χρήσιμο και παραγωγικό εργαλείο, είναι τα ψαλίδια κλαδέματος μπαταρίας, των οποίων η αυτονομία φτάνει έως και τις 2 ημέρες χρήσης.